Dagprogramma’s Mechelen

Vanaf mei 2017: – Telkens start om 10u, met als eindbestemming Mechelen

Mechels Broek met optie Brouwerijbezoek – 12 km vlak
Een natje en een droogje te Mechelen

  

Het langste natuurgebied van Vlaanderen – 15 km vlak
Waan je in de jungle

  


Mechels Broek met optie brouwerijbezoek

12 km in natuur en cultuur
een natje en een droogje te Mechelen

START: MUIZEN Brughuis

Deze formule koppelt natuur te land, te water en in de lucht met de genoegens van een frisse Gouden Carolus.
We starten aan het Mechels Broek voor een verkwikkende natuurwandeling.

Ruim 100 hectare natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. Centraal in het gebied ligt een grote waterplas, een waar paradijs voor watervogels. Ten zuidoosten daarvan de Barebeekvallei biedt wel een weids landschap vol afwisseling. Tussen vochtige weilanden, ruigtes en akkers ontdek je waarom de ooievaars van Planckendael hier hun voedsel vinden.

Via de Dijlevallei en de Kruidtuin belanden we in de Dijlestad om er ons te verdiepen in de geheimen van prijzenwinnend (World Beer Awards 2012) gerstenat. Brouwerij het Anker is dan ook de locatie voor een sfeervolle en stemmige afsluiter.

 

 

Het langste natuurgebied van Vlaanderen

15 km vlak
Dropping in de jungle

START: Kontich

We trekken naar het zuiden met als rode draad de Oude Spoorwegberm en wanen ons een uur lang in de jungle.
Dit langste natuurgebied van Vlaanderen (15 x 5000 meter) geeft een aaneenschakeling van verschillende soorten landschappen, gaande van erg droog tot zeer vochtig, beschaduwd of in de volle zon.
De kracht van het natuurgebied situeert zich op natuurlijk vlak grotendeels in zijn verbindende functie voor dier en plant.

Halverwege onze tocht lessen we onze dorst in een lokale kroeg(*) aan de Lazernij, de meest oostelijke uithoek van Rumst.

In de namiddag passeren we het prachtige domein Roosendael te Walem: een oase van rust aan de Nete en via Elzestraat belanden hongerig, en met tal wat kilometers op de teller, in Mechelen.

(*) niet op woensdag